Povestea unei afaceri de familie – Pensiunea La Mariana, prima unitate de cazare din Vama Veche

“La Mariana” una dintre cele mai vechi si cunoscute locatii din Vama Veche, aflata in centrul satului, la sosea, este administrata de sotii Mariana si Ferencz Tikosi.

Dornic ca afacerea sa se dezvolte, Dl Tikosi Ferencz s-a inscris la cursurile e-Learning de educatie manageriala oferite de FNTM, prin proiectul “Intreprinzatori in turism- Pensiuni in Romania”. La momentul inscrierii in proiect Pensiunea „La Mariana” nu exista in spatiul online, desi unitatea este prima unitate de cazare din Vama Veche. In parcurgerea cursurilor e-Learning, cu un efort considerabil, a obtinut un procentaj de 100% la toate testele online si este destul de activ pe retelele de socializare. In vacanța de 1 Mai, unitatea a avut un grad de ocupare de 100%, inchiriind chiar si corturile personale din rezerva. Insa, pentru a ajunge la acest nivel, sotii Tikosi au muncit foarte mult, au perserverat si au gasit solutii pentru a-si dezvolta permanent afacerea. De asemenea, Ferencz Tikosi a beneficiat prin participarea in cadrul proiectului “Intreprinzatori in turism- Pensiuni in Romania” de consultanta si sprijin in dezvoltarea afacerii prin promovare si cresterea cotei de piata.

Administratorul pensiunii, Ferencz Tikosi isi aminteste cum i-a incoltit ideea de a investi in Vama Veche. Totul a inceput prin anii 1985-1989, pe vremea cand facea micul trafic in Bulgaria. Trecand cu masina prin Vama Veche si-a intrebat in gluma sotia daca ar dori sa locuiasca acolo, desi in acea perioada, in Vama Veche erau doar in jur de 30 de case. Dupa 1989 i-a venit ideea de a investi in Vama Veche, astfel, in februarie 1990 a vizitat cu un prieten o casa cu gradina frumoasa situata in centrul satului. A cumparat-o si in doua saptamani a devenit primul investitor din Vama Veche.

In primavara acelui an, a inceput reamenajarea curtii de 2000 mp. Au comandat de la tamplarie 2 casute de lemn de cate 2 camere si veranda in fata, au tras apa si curent, au construit o vatra din piatra pentru gratar, au sadit cativa pomi, o parte din curte a fost amenajata cu iarba, iar in capatul curtii au cultivat porumb. Prietenii radeau de sotii Tikosi ca au ajuns “la sapa”, asa cum le spusesera acestia initial cand au aflat ca doresc sa cumpere pamant in Vama. Astfel, timp de doi ani, sotia a vandut porumb si a inchiriat casutele de lemn, iar sotul a plecat la munca in Libia, revenind in tara in luna octombrie a anului 1992. Din Libia trimitea lunar pachete cu tigari, cafea, blugi, marfuri care se cautau in tara, iar dupa program lucra ca zugrav pana la 1-2 noaptea.

La intoarcerea in tara, a deschis primul magazin alimentar, in ianuarie 1993. Din 4 camere au ramas doar 3, intrucat o camera a fost facuta pravalie. In primavara lui ’94 a plecat in Ungaria de unde a cumparat un Barcas, un microbuz pentru transportul muncitorilor de la atelierul de constructii-reparatii pe care il deschisese. Tot cu Barcasul a adunat piatra de pe camp pentru fundatie, apoi a construit o casa cu un mic magazin la parter si 3 camere de locuit la etaj, pentru care a facut si primul credit la banca. Cu ajutorul bancilor a construit sapte case.

Proprietarul pensiunii La Mariana isi aminteste fiecare constructie si afacere:
“Aceste 3 camere le-am terminat pe la sfarsitul lui iulie, iar in august-septembrie le-am si inchiriat. Atunci, in 93-95 veneau foarte multi clujeni care jucau la ”Caritas”, mergea magazinul bine, era singurul in sat. Le-am pus un TV color in curte si cum il vedeau spuneau sa traiasca ”Tata Stoica”. In toamna lui 93 m-am apucat de o viluta cu 4 camere cu terasa in fata, unde am si facut primele camere cu bai, cu apa calda de la soare. Ma intrebau satenii de ce fac bai in camere, eu le-am raspuns ca o sa vina timpul cand veti darama peretii ca sa faceti bai. N-a trecut mult timp si mi-au dat dreptate. La data de 1 mai 1994 am inaugurat viluta cu 4 camere care a avut mare succes. In toamna am lichidat datoria la banca si in ianuarie-februarie ‘95 am facut un imprumut mai mare si m-am apucat de vila cea mare de la sosea, care are demisol, parter, etaj si mansarda de 130 mp pe nivel. Am terminat demisolul si in vara anului 96 am deschis o carciuma care functiona tot anul. Vara, pe langa alimente, vindeam multa bere pentru acasa si plaja pentru ca, inca, eram singura unitate. Pe urma, in ’97, prin vara, am deschis magazinul alimentar de la sosea care functioneaza si azi si din vechiul magazin am mai facut 2 camere, asa am ajuns la 12 camere. Pe urma am continuat cu etajul si mansarda si le-am terminat in ’99 si am inchiriat si aici inca 3 ani. In 2000 am facut receptia finala a constructiei. Intre timp, a aparut inca o alimentara, prin ’99, si cateva terase care erau chiar necesare, ca eu nu faceam fata. Imi aduc aminte ca in timpul meselor se facea coada pana in strada. Intre timp, prin ’98 toamna, am inchis sectia de constructii.

Prin 2000 m-am apucat sa fac o vila cu 7 camere P+E cu centrala termica si panouri solare. Camerele au plafon din lemn cu grinzi, cu bai proprii, paturi si loc de parcare; langa vila am mai facut un grup sanitar pentru cei cazati la cort .Vila am terminat-o in 2005. Pe urma, in 2008, am demolat vechiul magazin si cele 3 camere din lemn si in continuarea vilei mari am facut inca 4 camere si o sera de flori, care vara este folosita ca bucatarie… Cu asta am incheiat povestirea despre aventura mea in turism.”

Astfel, Pensiunea “La Mariana” dispune de diverse variante de cazare, de la camere simple in casute din lemn, cu dus si WC in curte, camere duble si triple, pana la garsoniera si apartament cu toate facilitatile necesare: incalzire centrala, internet, TV in toate camerele, 2 bucatarii dotate complet, parcare, gratar in curte, grup sanitar in camera, loc de joaca pentru copii, dorind ca pe viitor sa faca o piscina si o pista de popice.

Proprietarul pensiunii este un antreprenor care a profitat de oportunitati, dezvoltandu-si afacerea an de an. Din punct de vedere al afacerii, Tikosi Ferencz are ca obiectiv achizitionarea de teren pentru camping (100 de corturi), o cladire cu sala de mese (restaurant la parter) cu spatii de cazare la etajele superioare si o piscina.

Tikosi Ferencz este membru al comunitatii turismului de pensiune www.cazarelapensiune.ro si beneficiar al Programul e-Learning de educatie manageriala si consultanta. Programul este parte integranta a proiectului strategic “Intreprinzatori in turism – Pensiuni in Romania”, proiect derulat de Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri, in parteneriat cu ANTREC Romania si ASAJA Spania si cofinantat din Fondul Social European.

Pentru mai multe detalii cu privire la proiect si alte povesti de succes din turismul de pensiune, va invitam sa accesati www.intreprinzatorturism.ro

Consultantul tau

Selecteaza regiunea de dezvoltare pentru datele de contact ale consultantilor regionali si adresa sediului
  • Abonare newsletter