Alba Iulia 360: Reducerea saraciei prin antreprenoriat si noi afaceri

Dupa cum ii sugereaza numele, proiectul „Alba Iulia 360” incearca o abordare cat mai completa a problemelor comunitatilor marginalizate, cu populatie preponderent de etnie roma din municipiu.
Asa cum un cerc are 360 de grade, fiecare grad reprezentand o particica a intregului, proiectul „Alba Iulia 360” urmareste sa atinga cat mai complet cu putinta problemele acestor comunitati cu risc major de saracie:
- sprijin pentru cresterea copiilor si educarea adolescentilor,
- servicii medicale,
- formare profesionala si sprijin pentru aflarea unui loc de munca,
- imbunatatirea conditiilor de locuit,
- sprijin juridic pentru punerea la punct a actelor de identitate si proprietate.
Dar daca ajutorul este o alinare in astfel de comunitati, antreprenoriatul este solutia. O abordare cat mai completa a problemei saraciei, asa cum incearca „Alba Iulia 360”, nu se limiteaza la ajutor, ci trebuie sa aduca solutia pe termen mediu si lung a antreprenoriatului, solutia a bunastarii, cresterii increderii, mobilitatii aduse de afaceri lansate in aceste comunitati.
Convinsa ca saracia nu este o fatalitate, ca ajutorul este crucial, dar e doar o alinare pe termen scurt, Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri – FNTM s-a angajat in proiectul „Alba Iulia 360” sa realizeze formarea antreprenoriala (cursuri acreditate ANC de initiere in Competente antreprenoriale, completate de programe e-Learning de antreprenoriat) a 40 de persoane aflate in risc de saracie si excluziune sociala, sa le consilieze in realizarea unor planuri de afaceri, sa organizeze spre sfarsitul acestui an un concurs de planuri de afaceri in urma caruia sa selecteze trei idei de afaceri a caror implementare va fi sustinuta cu microgranturi de pana la 25.000 euro (la cursul Inforeuro din aprilie 2016).
Selectia persoanelor care vor participa la formarea antreprenoriala FNTM are loc in iulie 2018. Descoperirea si inscrierea persoanelor interesate de formarea antreprenoriala oferita de FNTM este realizata intre mai – iulie 2018 de catre consultantul antreprenorial FNTM Claudia Pilat (claudia.pilat@fntm.ro, 0745.861.220).
Cursurile FNTM de initiere in Competente antreprenoriale acreditate ANC se vor desfasura in perioada iulie – septembrie 2018.
Cursurile e-Learning FNTM de antreprenoriat si management se studiaza de catre doritori in perioada iunie – decembrie 2018.
Organizare concurs de planuri de afaceri „Alba Iulia 360” (decembrie 2018 – februarie 2019), in urma caruia se selecteaza 3 planuri de afaceri, care vor primi maximum 25.000 euro (la cursul Inforeuro aprilie 2016).
FNTM va oferi cele 3 granturi si va monitoriza afacerile – un beneficiar al granturilor este obligatoriu o persoana de etnie roma din comunitate.
Cele 3 afaceri demareaza cel tarziu in februarie-martie 2019, cu monitorizare si suport pentru 1 an in implementare plan de afacere si 7 luni sustenabilitate, totul in cadrul proiectului, pana in 18 septembrie 2020.
Pentru motivarea comunitatii – FNTM organizeaza in iulie 2017 o Conferinta motivationala de promovare a educatiei si initiativelor antreprenoriale si a actiunilor din proiect.
De asemenea, in componenta de antreprenoriat sunt implicati si partenerii FUNDATIA PAEM ALBA, DAD EXPERTISE S.R.L., BPI Management Consulting Rominia SRL, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Alba si INTRATEST S.A, care, impreuna cu FNTM, ofera consultanta antreprenoriala pentru grupul tinta Alba Iulia 360, subventii, iar partenerul BPI ofera cursuri de antreprenoriat pentru 45 de persoane interesate.
Proiectul „Alba Iulia 360“(cod POCU/18/4/1/101639), cu o durata de 36 de luni, este derulat de Primaria Municipiului Alba Iulia, in parteneriat cu: Liceul de Arte ,,Regina Maria” Alba Iulia, Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri, Filiala de Cruce Rosie a Judetului  Alba, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Alba, Fundatia PAEM Alba, DAD EXPERTISE S.R.L., BPI Management Consulting Rominia SRL, INTRATEST S.A., Universitatea „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia, Asociatia pentru Dezvoltare si Incluziune Sociala.
Recrutarea persoanelor interesate in proiectul Alba Iulia 360, se realizeaza initial de catre Municipiul Alba Iulia. Toate serviciile proiectului sunt gratuite, iar recrutarea este in derulare. Conditiile concrete de acces, etapele ce trebuie urmate, dar si perioada in care au loc le puteti afla de la expertii implicati in activitatea de recrutare: Ioana Ciornei – 0754/847955; Robert Bandi – 0751/364020; Ovidiu Boc – 0766/365725; Geanina Chirila – 0742/522992; Camelia Crisan – 0740/487596.
Proiectul „Alba Iulia 360“ se adreseaza unui grup tinta de 560 de persoane aflate in risc de  saracie si excluziune sociala din cinci comunitati marginalizate ale Municipiului Alba Iulia, in care exista populatie apartinand  minoritatii  rome: Zgura, Partos, Trandafirilor, Barbu Lautaru, Ciocarliei-Pompieri. Comunitatile sunt situate atat la periferie, cat si in centrul municipiului.
Proiectul Alba Iulia 360 este cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capitalul Uman (POCU) 2014-2020.

Consultantul tau

Selecteaza regiunea de dezvoltare pentru datele de contact ale consultantilor regionali si adresa sediului
  • Abonare newsletter