Poveste de succes: Un intreprinzator este intotdeauna tanar

La malul Marii Negre, in “tanarul cartier turistic” Mamaia Nord, cum ii place lui Gheorghe Virgil sa il numeasca, a inflorit Pensiunea Dovi, ca un punct de rascruce intre Hanul Piratilor si taberele de copii de la Navodari.

Gheorghe Virgil, propietarul pensiunii Dovi se declara proaspat pensionar si tanar manager in turism cu o vechime de mai putin de un an. Dar totodata ne spune, cu entuziasmul care il caracterizeaza, ca orice antreprenor este vesnic tanar in dezvoltarea propriilor afaceri si invata tot timpul din fiecare lucru, in fiecare zi.

Anterior dezvoltarii unei afaceri in turism, acest tanar antreprenor a urmat Academia Fortelor Aeriene, apoi Universitatea Nationala de Aparare si ulterior mai multe cursuri post academice in tara si strainatate. Si-a desfasurat activitatea ca ofiter specialist in rachete si artilerie antiaeriana si apoi ca manager general sau comandant, in limbaj militar, incheindu-si cariera la gradul de colonel, comandant al Bazei militare internationale Capu Midia. Aceasta formare si experienta stricta si riguroasa i-au fost foarte utile ulterior in afaceri, dar totodata este un exemplu foarte bun ca nu este neaparat necesar sa ai o vasta experienta in turism pentru a dezvolta o afacere in acest domeniu.

Dupa iesirea la pensie in 2009 si un scurt binemeritat concediu de doi ani, cum ii place sa il numeasca, Gheorghe Virgil s-a hotarat sa inceapa alaturi de familie aventura turismului de pensiune fiind un om activ, dependent de stabilirea de obiective pe care sa le atinga. Ideea pensiunii Dovi a plecat de la o afirmatie a unui prim-ministru de la accea vreme care spunea ca daca statul roman va intra in faliment, nu se vor mai putea da nici pensii, total sau partial.

Avea un lot de pamant pe care construise cu ani urma vila in care locuieste impreuna cu familiile celor doi baieti pe care ii are, fiecare la nivele separate. Astfel, dupa ce s-a gandit, s-a consultat si cu ceilalti membri ai familiei, hotarand sa renunte la mica livada cu pomi pentru a construi o mica pensiune. Un avantaj a fost faptul ca de-a lungul vietii de ofiter stransese, impreuna cu sotia o suma suma de bani, fiind o familie cumpatata. Beneficiul adus de depozitele in banci ar fi fost foarte modest si de aceea a hotarat ca este mai bine ca acel capital sa fie investit.

Desi nu a avut tangenta cu constructiile niciunul din membrii familiei, unul din baietii lui fiind licentiat in chimie si celalalt in fizica, constructia vilei in care locuiesc i-a obligat sa invete multe activitati conexe constructiilor, cum ar fi izolarea casei, zugravit, pus gresie si faianta, parchet, instalatii electrice, instalatii sanitare, realizarea de mobilier si altele care scutesc de multe fonduri pe care trebuie sa le dai meseriasilor. Au invatat toti trei de pe internet si uitandu-se la cei pe care ii angajau pentru a face o camera, apoi ei le continuau pe celelalte.

Tot de pe internet au invatat primii pasi pentru a face un Plan de afaceri fara de care nu recomanda inceperea unei afaceri, indiferent de domeniu.

A inceput cu prospectarea potentialului turistic al zonei, obsevand in jur cum se ridica astfel de pensiuni sau vile si ce mare este traficul de turisti in timpul sezonului. A discutat cu proprietari de structuri turistice de acest gen din zona si a luat hotararea de a demara activitatea. Din aceste discutii a invatat mici detalii care fac diferenta in dezvoltarea afacerii, cum ar fi de exemplu ca este foarte important ca si camerele de la parter sa aiba balcoane, altfel ele se ocupa ultimele.

Intai a studiat legislatia in domeniu, lucru pe care il recomanda tuturor celor care vor sa inceapa o afacere de acest gen. Gheorghe Virgil ne-a dat doua exemple minore care arata importanta acestui studiu: a dorit sa construiasca o vila sau pensiune de trei stele, iar legislatia prevede ca pentru aceasta categorie, pentru a obtine clasificarea de la ministerul de resort, trebuie ca suprafata camerelor sa fie de minim 13mp, baile sa fie separate pentru fiecare camera si sa aiba gresie si faianta pana la tavan, paturile sa aiba latimea de minim 140cm. “Daca nu tii cont de aceste prevederi te trezesti la final ca nu poti accede la ce ti-ai propus.”

Apoi a trecut la activitatile de proiectare a pensiunii. Cu un pic de vointa, fiecare antreprenor isi poate “proiecta” singur constructia, pentru a avea o perspectiva mai buna in relief cu ajutorul programelor de pe internet care sunt accesibile si pentru amatori. Cu proiectul astfel facut, a mers la specialistul proiectant arhitect si structurist care l-a integrat conform regulilor in domeniu, dar la preturi diminuate pentru ca o parte din activitatea lor fusese deja facuta. In final, unul din documentele produse de proiectant este si costul cladirii. Pensiunea are 2 nivele cu 5 camere si o bucatarie, pentru ca si-au propus ca ea sa poata fi deservita numai de familie fara personal auxiliar angajat. Dar a proiectat si realizat cladirea astfel incat, in functie de rentabilitate si succes, sa poata fi extinsa pe verticala. Fiecare camera are baie separata, aer conditionat, televizor, frigider, balcon. Gheorghe Virgil a tinut cont si de experienta proprie ca turist, ce a preferat in concediile in tara si strainatate, ce i-a placut sa gaseasca la o pensiune, de aceea a realizat si o bucatarie utilata complet pentru oaspetii sai.

Avand si costul constructiei rezultat din proiect si stiind ca o mare parte din utilari si finisaje le va face impreuna cu familia, posedand si banii necesari fara a face imprumuturi in banci, s-a apucat de planul de afaceri. Era necesar sa cunoasca necesarul de lichiditati pe timpul constructiei, dar si pentru a estima in cat timp va amortiza investitia.

O data terminat Planul de afaceri si rezultatul fiind convenabil, a trecut la obtinerea documentelor necesare aprobarii constructiei si sondarea pietii privind manopera. A ales varianta construirii in regie proprie, cu un PFA constructor (2 persoane) si procurarea materialelor direct de la furnizorii din zona. Gheorghe Virgil a dorit sa dea un sfat celor care vor sa initieze o afacere asa cum a facut si el: “incepeti constructia in toamna spre iarna cand manopera este mult mai ieftina, constructorii nefiind foarte solicitati, altfel manopera poate sa fie chiar si dubla.”

In paralel cu constructia a urmat si un curs de manager in turism fara de care nu ar fi putut desfasura activitati in turism. Cunostintele

capatate la acest curs le-a considerat un inceput pentru a functiona afacerea, dar nu si suficiente pentru un succes garantat. Avea nevoie de notiuni specifice si necesare managerului in turism si de aceea a cautat pe internet si pe la prieteni si a aflat de Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri si cursurile e-Learning organizate in cadrul proiectului “Intreprinzatori in turism – Pensiuni in Romania”.

“Am fost foarte incantat ca am gasit ce imi trebuia si ce cautam – ne povesteste Gheorghe Virgil. Cursurile online sunt deosebit de utile si atractive. Pentru faptul ca sunt interactive, majoritatea cu verificarea cunostintelor la finalul modului, le consider unele dintre cele mai bune cursuri pe care le-am urmat in viata. De altfel, aciditatea cu care le-am urmat, in mai putin de doua saptamani cu tot cu testele partiale si finale, dovedeste acest lucru.”

Gheorghe Virgil este membru al comunitatii turismului de pensiune www.cazarelapensiune.ro si beneficiar al Programul e-Learning de educatie manageriala si consultanta. Programul este parte integranta a proiectului strategic “Intreprinzatori in turism – Pensiuni in Romania”, proiect derulat de Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri in parteneriat cu ANTREC Romania si ASAJA Spania si cofinantat din Fondul Social European.

Pentru mai multe detalii cu privire la proiect si alte povesti de succes din turismul de pensiune, va invitam sa accesati www.intreprinzatorturism.ro.

Consultantul tau

Selecteaza regiunea de dezvoltare pentru datele de contact ale consultantilor regionali si adresa sediului
  • Abonare newsletter