Povestea celor doi tineri antreprenori Mirela Atanasiu si Sebastian Hosu care au ales Romania pentru initierea unei afaceri de succes: Cabana Motilor

Localitatea Marisel din Muntii Apuseni, a convins sotii Hosu Sebastian si Mirela Atanasiu ca este locul ideal pentru a incepe o afacere in domeniul turismului de pensiune si astfel a fost construita Cabana Motilor, dedicata iubitorilor de natura, simplitate si sat romanesc. Povestea proprietarilor pensiunii este mobilizatoare, mergand pe principiul “cand iti doresti ceva cu adevarat, se intampla”. Desi sotii Hosu Sebastian si Atanasiu Mirela, au decis dupa o lunga perioada lucrata in multinationale sa plece in Canada pentru o perioada nedeterminata,acestia s-au reintors in tara si si-au inceput propria afacere de succes. Acolo fiind, acestia au tinut aproape de realitatea romaneasca si au realizat ca in Romania pot fi mai mult decat niste simple rotite in mecanisme care, e adevarat, functioneaza foarte bine in Canada si de asemenea, ca aici au multe oportunitati. De aceea, au hotarat , auzind si de programul Sapard prin care se acordau fonduri europene de pana la 100.000 euro pentru dezvoltarea unei pensiuni, sa se intoarca si sa acceseze o astfel de finantare. In ciuda hatisului birocratic si a zvonisticii ca fondurile se acorda pe spaga, au hotarat sa se intoarca si sa acceseze o finantare Sapard pentru a construi o pensiune turistica.

Hosu Sebastian isi aminteste cum a ales locul pentru constructia pensiunii. Clujean fiind, in studentie mergea destul de des in weekend la lacul Tranita si mai sus, “deasupra lumii “, acesta fiind fascinat dintotdeauna de aceasta zona. Cand a cunoscut-o pe sotie, i-a aratat si acesteia zona, iar in momentul in care s-au intors din Canada, a fost o alegere fireasca sa aleaga acest loc pentru a construi pensiunea. Amandoi soti au hotarat ca in cazul reintoarcerii in Romania, sa locuiasca si sa lucreze la tara, nu la oras, intr-o zona mai sanatoasa. Pentru a-si asigura existenta, si avand in vedere pregatirea lor in economie si vanzari, au decis sa construiasca o cabana turistica, care sa fie in primul rand casa lor in care sa isi primeasca oaspetii.

Mirela Atanasiu afirma ca fiecare are atributiile sale bine stabilite inca de la inceput, de cand pensiunea se afla in constructie. Astfel, sotul s-a ocupat de partea de creditare, finante, furnizori, dosare, relatii cu autoritatile, iar sotia de amenajare, cautare material, design, relatia cu arhitectii. Ulterior au facut impreuna de toate, dar tot impartind responsabilitatile. Sotul s-a ocupat de partea tehnica, de relatia directa cu clientii, de rezervari, de promovare, iar sotia de curatenie, bucatarie, aprovizionare, mers la targuri. Amandoi proprietari se ocupa de participare la evenimente de promovare.

Cabana Motilor dispune de 8 camere duble (fiecare cu baie proprie), cu living spaţios, sala de sedinţe, restaurant primitor, terasa cu priveliste de poveste, parcare proprie si o curte imensa pentru joaca sau gratar. Restaurantul este deschis atat pentru clientii pensiunii, cat si pentru turistii care doresc sa-si potoleasca foamea. La restaurant oaspetii sunt serviti cu mancare bio, traditionala. Zona e certificata ecologic, are multa flora spontana, iar proprietarii folosesc toate fructele din zona, fara sa puna conservanti sau substante chimice, doar zahar daca e nevoie, si, de asemenea, fac dulceturi si siropuri sub brandul ‘Camara de la munte”. Oaspetii au posibilitatea sa si cumpere aceste produse pentru acasa. Cei doi proprietari au promovat cabana si produsele lor la multe targuri si expozitii de profil.

Proprietarii pensiunii au absolvit cu succes cursurile e-learning organizate de FNTM, in cadrul proiectului “Intreprinzatori in turism- Pensiuni in Romania” si astfel au fost la un schimb de experienta in Spania, cunoscand antreprenori , cu afaceri turistice care lucreaza cu familiile lor. La aceste cursuri au invatat lucruri deosebit de utile pentru orice antreprenor si au constientizat importanta asocierii pentru dezvoltarea afacerii . Desi initial cei doi proprietari nu se gandisera sa-si comercializeze produsele, ci doar sa le ofere ca alimente oaspetilor, in urma cursurilor organizate de FNTM , acestia s- au hotarat sa puna in practica cele invatate si sa exploreze aceasta oportunitate de afacere- formalizand aceasta activitate, astfel ca in curand se vor gasi produse “Camara de munte” in supermarketurile din diverse orase. Aceste produse vor putea fi comandate si pe site-ul propriu.

Proprietarii pensiunii Cabana Motilor sunt permanent la curent cu noutatile din domeniu, acestia mergand la conferinte si targuri de profil.

La Cabana Motilor sunt asteptate atat persoanele care doresc sa se relaxeze, dar si oaspetii care vin cu treaba in zona, intrucat pensiunea dispune de internet si sala de conferinte.

Portile pensiunii se deschid catre Parcul Naţional Apuseni, cu trasee turistice catre zone istorice, lacuri si pesteri, sate muzeu sau poteci intortocheate de munte. Astfel, pentru o plimbare la munte, o cina romantica, o aniversare, un weekend cu familia, cu colegii, o intalnire de afaceri, Cabana Moţilor este locul perfect, desprins din poveste.

Atanasiu Mirela si Hosu Sebastian sunt membrii ai comunitatii turismului de pensiune www.cazarelapensiune.ro si beneficiari ai Programului e-Learning de educatie manageriala si consultanta. Programul este parte integranta a proiectului strategic “Intreprinzatori in turism – Pensiuni in Romania”, proiect derulat de Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri, in parteneriat cu ANTREC Romania si ASAJA Spania si cofinantat din Fondul Social European.

Pentru mai multe detalii cu privire la proiect si alte povesti de succes din turismul de pensiune, va invitam sa accesati www.intreprinzatorturism.ro

Consultantul tau

Selecteaza regiunea de dezvoltare pentru datele de contact ale consultantilor regionali si adresa sediului
  • Abonare newsletter