Poveste de succes: Doi tineri hunedoreni, absolventi ai cursurilor FNTM, contribuie la dezvoltarea turismului durabil in Tara Hategului

Articol realizat de Adina si Dan Popa, beneficiari in cadrul proiectului Intreprinzatori in turism – Pensiuni in Romania

Dupa cariere de mai bine de un deceniu si jumatate in jurnalism si comunicare, dintre care aproape patru ani petrecuti la doua importante companii din Bucuresti, am decis sa ne reprofilam. Pentru noi, „acasa” a fost locul in care am considerat ca avem siguranta de a o lua de la inceput. Asa ca am renuntat la agitatia si oportunitatile de care ne-am bucurat in ultimii ani in Bucuresti si ne-am intors la Deva, in judetul Hunedoara. Cum lucraseram pana atunci doar cu ajutorul cuvintelor si imaginilor, am considerat ca ni s-ar potrivi un domeniu oarecum asemanator.

Am decis sa ne orientam spre turism pentru ca am vazut intotdeauna in acest domeniu, dincolo de masa si cazare – serviciile standard – povestile spuse si, de cele mai multe ori nescrise ale locurilor si ale oamenilor care au trait ori traiesc intr-o anumita zona. Aceasta am considerat ca ar fi plusvaloarea pe care stim si putem sa le-o oferim clientilor nostri turisti, folosindu-ne marea noastra resursa – experienta profesionala. Am ales Tara Hategului pentru ca este o zona superba, atat in ceea ce priveste peisajul, dar si datorita istoriei sale care nu incepe odata cu inceputurile omenirii ci, mult mai devreme, in Cretacic, adica acum 65 – 70 de milioane de ani, cand aceste tinuturi erau locuite de celebrii deja dinozauri pitici, unicat la nivel mondial.

Initial, am pornit pe ideea achizitionarii unei gospodarii traditionale si amenajarii ei ca pensiune. Am inceput sa cautam cea mai potrivita casa pentru demersul nostru, dar intre timp am descoperit Programul de e-Learning din cadrul proiectului „Intreprinzatori in turism – Pensiuni in Romania”, implementat de FNTM. Cum tematica parea sa ne ofere chiar cunostintele de care aveam nevoie, am decis sa ne inscriem. Iar ceea ce a urmat a fost o adevarata revelatie, pentru ca ne-a ajutat sa vedem lucrurile si dincolo de planuri, propuneri, idei si multe, multe vise indraznete. Prin intermediul proiectului am avut posibilitatea sa realizam propriul plan de afacere pentru pensiunea pe care ne-o doream si sa beneficiem de evaluare si suport din partea unor experti. Pe masura ce am parcurs modulele de curs, am realizat cu adevarat ca distanta de la idee la afacere pe profit e foarte lunga si ca e foarte important sa isi calculezi extrem de bine fiecare pas. Asa am realizat ca, de fapt, in zona sunt suficiente pensiuni care sa ofere serviciile de baza, iar ceea ce am putea oferi noi ar fi exact povestile locului. Am facut un curs de ghid turistic autorizat si, in paralel cu documentarea despre principalele obiective turistice din zona, am inceput sa identificam si sa inventariem si alte obiective, mai putin cunoscute, dar care, bine gestionate, pot avea un important potential turistic.

Experienta acumulata atat in teren, cat si de pe urma cursurilor pe care le-am urmat, ne-au demonstrat ca nu este suficient sa promovezi o zona spunand cat este de frumoasa si cat de multe obiective pot fi vizitate, daca locuitorii zonei nu constientizeaza bogatia pe care o au si nu stiu sau nu isi fac timp sa o protejeze. Dar cum sa ii aduni pe oameni si sa le povestesti despre importanta locurilor in care isi care duc traiul de zi cu zi, atunci cand, mai ales in sate, la tara, au o multime de treburi de facut? Ei da, dar copiii lor nu sunt chiar atat de ocupati.

Asa ca, impreuna cu Asociatia pentru Soimarit si Protectia Pasarilor de Prada „Peregrinus” am conceput un proiect educational si am aplicat pentru o finantare oferita de Mol Romania si de Fundatia pentru Parteneriat.
Proiectul se numeste „Scoala de biodiversitate. Pasari, fluturi si plante rare la poalele Retezatului” si isi propune sa ii ajute pe copiii de la scolile din comunele Salasu de Sus si Santamaria Orlea sa vada cu alti ochi natura din zona in care traiesc si sa devina chiar ei promotori ai turismului local. Astfel, dintre cei peste 100 de copii care au frecventat cursurile Scolii de Biodiversitate, 10 elevi vor beneficia si de un curs intensiv pentru a deveni ghizi juniori pentru biodiversitate. Practic, la finalizarea cursului, ei vor fi in masura sa le prezinte turistilor care ajung in zona nu numai flora si fauna, ci si informatii despre geografia, paleontologia si istoria atat de surprinzatoare ale acestor meleaguri.

De asemenea, avem o foarte buna colaborare cu Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului – care este partenerul principal in cadrul proiectului educational – alaturi de care ne-am propus sa sprijinim dezvoltarea si promovarea turismului in zona.

De altfel, cel mai recent proiect la care am participat a fost realizarea spatiului cultural „Casa Dinozaurilor Pitici”, practic, un muzeu experimental cu si despre dinozaurii unicat care au trait acum 70 de milioane de ani in Tara Hategului si pe care iubitorii de turism il pot descoperi in satul Sinpetru din comuna Santamaria Orlea.

Iar pentru ca ne-am indragostit de turismul responsabil si de meleagurile noastre hunedorene, avem o multime de idei si de planuri pe care le vom pun in practica in viitorul apropiat astfel incat sa le putem oferi turistilor o experienta deosebita. Si nu, nu am renuntat inca la ideea de a avea propria noastra pensiune. Dar toate la timpul lor.

Adina si Dan Popa 

Va invitam sa descoperiti mai multe despre actiunile de la Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului.

Consultantul tau

Selecteaza regiunea de dezvoltare pentru datele de contact ale consultantilor regionali si adresa sediului
  • Abonare newsletter